Författare Ämne: Guide - Gör NES regionsfritt!  (läst 7983 gånger)

Utloggad Winhill

 • ...Whatever
 • Antal inlägg: 76
  • Visa profil
Guide - Gör NES regionsfritt!
« skrivet: 19 aug, 2011, 22:35:11 22:35 »
Med inspiration av mattiasf92:s tråd om hur man gör sitt SNES regionsfritt tyckte jag det kan vara bra att även förklara hur DU gör ditt NES regionsfritt, så det även kan spela importspel.Varför?

Vill du kunna spela amerikanska NES spel direkt i din europeiska/PAL NES konsol utan massa klumpiga adaptrar? Här förklarar jag hur du gör ditt NES regionsfritt! Personligen har jag genomfört detta på ett stort antal NES-konsoler utan problem. Det bör också nämnas att denna modifiering är avseevärt mycket enklare än den motsvarande för SNES och du behöver inga speciella skruvmejslar för att öppna NES.

En del klassiska spel som exempelvis Final Fantasy släpptes aldrig utanför Japan och USA. Vill du spela dessa direkt i ditt NES utan klumpiga adaptrar eller emulatorer så är det en god ide att göra ditt NES regionsfritt. Det bör också poängteras att en del europeiska NES-spel med koder som ex FRA (Frankrike) i stället för SCN (Skandinavien) inte heller alltid startar utan att din konsol är regionsfri.

Här visar jag hur du:
* Inaktiverar Lockout Chipet

Bakgrund

Lockout Chip
I varje NES konsol finns ett chip på 16 pins som kallas "Lockout-chippet". Detta chipp finns i flera versioner, beroende på vilken region konsolen tillhör. Bland annat finns det ett till europeiska PAL maskiner och ett till amerikanska NTSC maskiner. Chippet fungerar som ett lås. Nyckeln är i form av ett motsvarande chipp som sitter i spelkassetterna som också finns i olika versioner beroende på region. Får "låset" i konsolen rätt "nyckel" av spelet öppnas det, men får det fel nyckel startar konsolen om. Dvs sätter du in ett PAL spel i en PAL-maskin startar spelet upp, medan om du sätter i ett amerikanskt/NTSC spel i samma konsol så blinkar bilden vitt (konsolen startar om), precis som om du försöker starta ett spel som inte får kontakt eller behöver rengöras. Samma sak händer om man sätter i ett piratkopierat spel som saknar detta chipp - spelet startar inte och konsolen startar om.

Hur fungerar då alla adaptrar för importspel? Jo, de kräver att man sätter i två spel, av samma region som konsolen och sedan det man vill spela som är av annan region. Adaptern lurar konsolen att starta upp det amerikanska spelet med nyckeln (lockout-chipet) som sitter i spelet som är av samma region som konsolen. Ganska simpelt med andra ord.

Fysisk regionsspärr
Spel från ett europeiskt NES passar i ett amerikanskt NES och vice versa. Men japanska Famicom spel kan inte spelas på varken ett regionsfritt europeiskt eller amerikanskt NES, då de kassetterna är helt annorlunda utformade.

50/60Hz
På NES är det inte möjligt att som på SNES montera en 50/60Hz switch då grafikchipen på PAL och NTSC är annorlunda. Det går emellertid att spela nästintill alla amerikanska NES-spel i 50Hz men det ultimata är givetvis att försöka få tag i ett amerikanskt/NTSC NES och göra detta regionsfritt för att även kunna spela i 60Hz.

Du behöver

För att inaktivera Lockout Chipet:
* Lödkolv
* En tunn kniv
* Vanlig stjärnskruvmejsel

Genomförandet

Innan du öppnar ditt NES
...är det viktigt att du tömmer det på ström för att du inte av misstag skall råka kortsluta komponenter i det. Koppla ur strömkabeln och tryck på power-knappen. Den röda lampan skall snabbt blinka till, vilket innebär att när den slocknar är konsolens kondensatorer tömda på ström.

Inaktivera Lockout Chipet

Svårighetsgrad 3/5
Genom att inaktivera Lockout Chipet kan du spela i stort sett samtliga NES-spel.

Detta är inte speciellt svårt om du har lite enklare kunskaper inom lödning och elektronik eller känner någon som har det. Ben nummer fyra (4) på lockout-chippet i din NES-konsol avgör om chippet är aktiverat eller inte. Får det +5 volt (vilket det får när det sitter fastlött på moderkortet) så är det aktiverat. Får det däremot 0 volt (vilket det får om man lyfter upp det från moderkortet eller kopplar det till jord) är det inaktiverat och spel från alla regioner kan starta.

1. 
1.1 Vänd på ditt NES och Skruva loss de sex stjärnskruvarna som håller ihop skalet.


2.
2.1 Lossa plåtarna som sitter runt moderkortet.


3.
3.1 Lossa moderkortet.


4.
4.1 Koppla loss sladdarna som går till moderkortet.
4.2 Kom ihåg vilken sladd som skall sitta var, eftersom två kontakter, de till portarna för handkontrollerna är lika dana och lätt kan förväxlas.


5.
5.1 Vänd på moderkortet
5.2 Leta upp Lockout Chipet.
5.3 Lockout chippet på NES maskiner sitter här:


6.
6.1 För att inaktivera chipet måste du försiktigt lyfta upp ben nummer fyra (4) från moderkortet.
6.2 Använd en lödkolv och en tunn, spetsig kniv för att peta upp benet samtidigt som du värmer på det med lödkolven.
6.3 När du är klar får ben nummer fyra inte vidröra röra moderkortet eller någon annan ben.
6.4 Man kan också klippa av ben fyra med en liten avbitartång eller en nagelsax. Då slipper man löda, men har du tillgång till en lödkolv rekommenderar jag ovanstående alternativ.


7. Montera tillbaka allt på plats i omvänd ordning.

Om du lyckats...
...Så kommer den vita bilden som visas när du startar konsolen utan ett spel att lysa konstant i stället för att blinka. Samma sak gäller den röda power-leden. Detta eftersom att konsolen inte längre startar om när den inte hittar "nyckeln" i form av chippet i spelen. Med andra ord är din konsol nu regionsfri!

Winhill 2011.08.19
« Senast ändrad: 08 maj, 2014, 19:06:37 19:06 av Winhill »
Why do people depend on each other? In the end, you're on your own.

Utloggad Voxbrallan

 • Spelsmakare extraordinär
 • Antal inlägg: 3097
 • Lv: 450
  • Visa profil
SV: Guide - Gör NES regionsfritt!
« Svar #1 skrivet: 20 aug, 2011, 00:35:40 00:35 »
Ser ju toppen ut!
...nästa inlägg blir bättre!

Utloggad JediMB

 • モーレツ宇宙海賊
 • Moderator
 • Antal inlägg: 4643
  • Visa profil
  • JediMB.net
SV: Guide - Gör NES regionsfritt!
« Svar #2 skrivet: 31 aug, 2011, 10:31:08 10:31 »
Shit. Hade man vetat att det hela var så enkelt på den gamla goda tiden så...

Utloggad Winhill

 • ...Whatever
 • Antal inlägg: 76
  • Visa profil
SV: Guide - Gör NES regionsfritt!
« Svar #3 skrivet: 31 aug, 2011, 22:23:37 22:23 »
Ja, det är mycket enklare än vad många tror! Det är dessutom svårt att misslyckat när alla chip och pins är så stora. Det är svårare på SNES.
Why do people depend on each other? In the end, you're on your own.